Tinder

Tinder

lauantai 18. huhtikuuta 2015

Täydellinen keskustelunavaus vai Tinderin parhaat -kamaa?


Kuinka avata keskustelu Tinderissä? Ikuisuuskysymys, johon ei ole tarjolla yhtä oikeaa vastausta. Omassa työssäni lähestyn aihetta jo pariin otteeseen aiemmissa teksteissäni mainitun sosiaalisen median hunajakennoteorian kautta. Keskustelut (conversations) kertovat, ketkä sosiaalisen median käyttäjät ovat yhteydessä toisiinsa ja mikä keskusteluille on syynä. Keskusteluja syntyy usein samoista asioista pitävien ihmisten välille, mikä taas vaikuttaa käyttäjien välisiin suhteisiin.

Tinderissä keskustelua ei synny läheskään jokaisen käyttäjän välille. Suuri kynnys tuntuu olevan sopivan avausrepliikin löytäminen vastakkaista käyttäjää lähestyttäessä. On ollut hauska huomata, kuinka naiset väittävät, etteivät miehet tee aloitteita, kun taas miesten mielestä keskustelun avaaminen kaatuu aina miehen harteille. Aikanaan anonyymeillä keskustelupalstoilla toista käyttäjää lähestyttiin ns. ASL-kaavalla, jossa ensimmäisenä selvitettiin toisen osapuolen ikä (age), sukupuoli (sex) ja sijainti (location). Koska Tinder kertoo kaikki nämä tiedot valmiiksi, on järkevää lähestymistapaa välillä hankala löytää.

Yksi koulukunta liputtaa perinteisen ”Moi, mitä kuuluu?”-avauksen puolesta. Aloitus on asiallinen ja ajaa asiansa, mutta Tinderin raadollisessa maailmassa vastapuoli saa todennäköisesti kymmenittäin juuri samanlaisia keskustelunavauksia, jolloin yksinkertainen avaus jää helposti massojen jalkoihin. Toisaalta jos käyttäjä sortuu liialliseen kikkailuun, on onnistuneen keskustelunavauksen ja Tinderin parhaisiin (negatiivisessa valossa) päätymisen välinen ero häilyvä. Facebook-sivusto Tinderin parhaat julkaisee lukijoidensa parhaimpia (ja huonoimpia) iskurepliikkejä. Materiaali on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Tässä esimakua:

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/1623682_314573555407573_1918587825336406923_n.jpg?oh=8574017fa88704f35ee57ffbd69a1bfc&oe=55E228A8&__gda__=1437230229_3e5ac450f33e167f5d6d5405f78dc1d9
Tinderin parhaat
Oikea lähestymistapa keskusteluun on askarruttanut ympäri internetiä. Esimerkiksi FutisForum2:lla suomalaisen jalkapallon ilosanomaa levittävät foorumistit ovat kertoneet (surku)hupaisista Tinder-kohtaamisistaan vastakkaisen sukupuolen kanssa ja samalla pohtineet toimivia keinoja rikkoa jää Tinder-parin välillä. Silmiini pisti erityisesti innovatiivinen ”Lorem ipsum dolor sit amen”-lähestymistapa. Tässä suora lainaus viestiketjusta:

Vaikka en pidäkään näistä hipstereiden tavasta tehdä juttuja ironisesti, niin tällä tavoin viestimällä tavallaan tehtäisiin juuri ironiaa: tunnustettaisiin se, että varmaan 98 % kaikista avausrepliikeistä ovat täyttä mumbo jumboa ja täyteviestintää nekin. Homma siis lyötäisiin läskiksi heti alusta ja tehtäisiin toiselle osapuolelle selväksi, että täyteviesti se on tämäkin ja tarkoituksena on vain avata keskustelu.”

Tällaisen täytetekstin käyttö voisi jopa toimia. Erottuu massasta ja jos vastapuoli ymmärtää, ollaan samalla aaltopituudella. Toinen lainaus foorumilta osoittaa, että ideassa on potentiaalia:

Lipsumit eskaloitui neljässä viestissä siihen, mitä kaikkea kielellä voi tehdä. Taidan jatkaa tällä linjalla.”

Keskustelun avaamiseen ei siis ole olemassa yhtä ja oikeaa tapaa. Jos sellainen olisi, kaikki käyttäisivät sitä, eikä se silloin olisi enää poikkeuksellisen hyvä tai millään tavalla joukosta erottuva. Paljon on kiinni siitä, minkä vastapuoli pitää hauskana ja toimivana. Esimerkiksi tämä ei toiminut omalla kohdallani:


Osaan kyllä uida koiraa, puhua en. 

Yleisesti ottaen Tinderille on tyypillistä, että jos keskustelu on jollain tavalla saatu avattua, toistaa se lähes joka kerta samaa kaavaa, samoine peruskysymyksineen. Toisaalta tuhoisinta keskustelulle on passiivisuus puolin ja toisin, jolloin nimenomaan kysymykset pitävät keskustelun hengissä. Hyvä puoli on se, että Tinder-keskustelun teknologia antaa mahdollisuuden miettiä vastausta kauemmin, eikä paljasta WhatsApp-tyylisesti, milloin viesti on nähty. Aikaa siis olisi valmistella juuri halutunlainen ja harkittu viesti vastakkaiselle osapuolelle.

Alun kysymykseen ei löydy suoraa vastausta, mutta toisaalta aloituskappaleen teoriateksti antaa osviittaa oikeasta lähestymistavasta: keskusteluja syntyy usein samoista asioista pitävien ihmisten välille. Miksipä ei siis aloittaa keskustelua yhteisestä kiinnostuksen kohteesta? Yleensä toimiva ja onnistunut profiili tarjoaa jo riittävästi virikkeitä keskustelun avaamiseen. On myös hyvä muistaa, ettei jokainen keskustelu voi millään johtaa haluttuun lopputulokseen – oli avausrepliikki sitten kuinka nerokas tahansa. Myös Tinderin parhaat kannustaa vastoinkäymisistä huolimatta luovuuteen, sillä varmaa on vain, että jos keskustelua ei ylipäätään avaa, homma ei johda yhtään mihinkään. 

http://i.imgur.com/T2PqeU4.jpg
Näin.

6 kommenttia:

  1. Toi viimeksi mainittu "en keksi mitään mutta olen (ovelasti) persoonallinen" -taktiikka toimii hyvin! Esim. "Iltaa Jussi. Tähän pitäis nyt keksii joku kysymys, mutta kun en nyt millään keksi." Se on kuitenkin tieteellinen tosi asia, että loppupeleissä kukaan ei enää muista alotusrepliikkiä ja jos keskustelu on sujuakseen niin kyllä se sitten sujuu. Ellei alota tolla tinderin parhaat -tyylillä jolloin keskustelu ei todennäkösesti edes ala :D

    VastaaPoista
  2. Omasta mielestäni paras tapa avata keskustelu on selata matchin kuvat läpi ja esittää jokin kysymys/huomio niistä. Näin keskustelustakin tulee mielenkiintoisempi, kun puheenaiheena on jokin harrastus, paikka tai tarina kuvan taustalta. Tämä taktiikka ei toki sovi sarjadeittailijoille, joiden pitää keksiä yleispätevämpi avaus, jotta sen voi copy-pasteta mahdollisimman monelle. Ps. Jos ei keksi kuvista mitään sanottavaa, voi olla ihan hyväkin ettei väkisin yritä keskustelua persoonattoman profiilin kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Itsekin korostan mielenkiintoisen profiilin luomista, sillä se avaa keskustelun paljon paremmin kuin lattea, yleispätevä avausrepliikki. Hyvä pointti tuo sarjadeittailu, sillä välillä Tinderin käyttö on juuri tuollaista sarjatuotantoa, jossa mahdollisimman monta paria kontaktoimalla pyritään saamaan edes muutama järkevä keskustelu. :)

      Poista
  3. Hau hau- on hyvä! Mun kaveri oli joskus keksinyt vastaavaa kikkailua hymiöillä ja laittoi matkaan kuvan kukasta ja mehiläisestä (en muista toimiko)! Oon kyllä 100 % samaa mieltä, että aloituksella ei ole väliä, kunhan vain aloittaa. Se on vähän itsestä kiinni mikä tuntuu luontevalta. Minäkin kirjoitin blogitekstin aiheesta hiljattain:

    http://jaanmurtajat.blogspot.fi/2016/05/tinder-sarja-13-miten-aloittaa.html

    Suosikki keskustelunavaukseni tällä hetkellä on suora kutsu kahville, johtuen omasta kirjoittamislaiskuudestani. Jos vastaus on kyllä, niin voi sitten jatkaa höpöttelyä tietäen, että treffit on tulossa. Totta kai riskinä on, että keskustelussa selviää jotain mikä aiheuttaa treffien perumisen (mihin on tässä vaiheessa korkea kynnys).

    Hyvää kesän jatkoa ja tsemppiä Tinder-tarina-prokkikseen!

    VastaaPoista
  4. Kannattaa heti alkuun tentata työkuviot mahdollisimman tarkasti, niin vähäisimmätkin kiinnostuksenrippeet rapisee varmasti! xD

    VastaaPoista