Tinder

Tinder

perjantai 6. helmikuuta 2015

Lähelläsi ON uusia käyttäjiä



Yhdessä aikaisemmassa tekstissäni esittelin hunajakenno-teorian, joka koostuu seitsemästä sosiaalisen median rakennuspalikasta. Tässä tekstissä käsittelyn alla on palanen nimeltä läsnäolo (presence). Läsnäololla tarkoitetaan etupäässä sitä, että sosiaalisen median käyttäjä näkee, missä toinen käyttäjä on – virtuaalimaailmassa tai todellisuudessa. Esimerkiksi Facebookissa käyttäjä saa selville chat-ikkunasta, ketkä kavereista ovat milloinkin online- tai offline-tilassa.

Tinderin tapauksessa käyttäjän läsnäolosta jonkinlaista kuvaa antaa profiilissa lukeva teksti ”aktiivinen X aikaa sitten”. Tämä ominaisuus on ainakin lähipiirissä todettu suhteellisen epäluotettavaksi, eikä siitä kannata vetää varmoja johtopäätöksiä. Kirvestä ei siis kannata heittää kaivoon, vaikka treffiehdotukseen vastausta miettivä Tinder-pari näyttäisi olleen viimeksi aktiivinen kaksi päivää sitten.

Aktiivisuusmittarin sijasta huomio kiinnittyy Tinderissä ennen kaikkea käyttäjän maantieteelliseen sijaintiin. Gradulähteitä etsiessäni törmäsin sanahirviöön Location-based real-time dating (LBRTD). Termin perusteella koko sovelluksen ideana on näyttää nimenomaan lähellä olevia henkilöitä – reaaliaikaisesti. Löytämistoiminnon asetukset mahdollistavat kilometrihaarukan aina 161 kilometriin asti, joten Suomenkaan kokoisessa maassa vastaantulevien käyttäjien ei pitäisi ihan hetkessä loppua.

http://www.memecenter.com/search/tinder
Varmasti lähestulkoon kaikki Tinder-käyttäjät ovat törmänneet surulliseen ilmoitusviestiin: ”Lähelläsi ei ole uusia käyttäjiä.” Tämäkään ei välttämättä pidä aina paikkaansa. Tällaisessa tapauksessa hyväksi havaittu keino on siirtää asetusten kilometrimittaria muutama napsu suuntaan tai toiseen, jolloin sovellus hakee lähellä olevat käyttäjät uudelleen. Välimatkan vaihtelu tarjoaa siis runsaasti lisäpelattavaa.

Pari huomiota sijaintiin ja etäisyyksiin liittyen. Suoritin viime viikonloppuna pienen kaupunkimatkan noin sadan kilometrin päähän pääkaupunkiseudusta, joten ensimmäistä kertaa profiilini haki mm. Kehä III:n sisäpuolen Tinderöijiä. Tuona viikonloppuna ei ollut pelkoa lähialueeni käyttäjien loppumisesta, vaan käyttökokemus osoitti, millaiset massat Tinderissä loppujen lopuksi liikkuvat. Tinder-matkailu oli markkinointimielessä onnistunut, koska tilastojen mukaan blogi keräsi tukun uusia lukijoita. Alla helpohko kuva-arvoitus kaupunkivierailun kohteesta.


Toinen huomio koskee sijainnin vaikutusta Tinder-käyttäytymiseen. Virallista tutkimusta tai faktoja asiasta ei ole, mutta tuttavapiirissä olemme todenneet ainakin naisten juttelevan verrattaen helpommin miesten kanssa, jotka sijaitsevat niin kaukana käyttäjästä, ettei konkreettinen live-maailman näkeminen tule välttämättä milloinkaan ajankohtaiseksi. Ehkä sadan kilometrin päästä flirttailu on helpompaa ja stressittömämpää. Olisikin mielenkiintoista kuulla, minkälainen näkökulma naisilla on fyysisen sijainnin merkityksestä Tinder-keskusteluihin ja –käyttäytymiseen.  

10 kommenttia:

  1. Heisan!
    Mielenkiintoinen graduaihe ja blogi sulla! Itsekin aherran gradun kanssa par aikaa ja Tinder oli yksi mielessä käyneistä aiheista, joskin hylkäsin sen lopulta useammastakin syystä ja päädyin kirjoittamaan ruoan verkkokaupasta. Close enough. Kiinnostaisi tietää, mitä opiskelet?

    Lueskelin aiempia postauksiasi ja toi lavatanssianalogia pisti silmään. Tinderiä on usein kritisoitu pinnalliseksi, mutta eihän niissä tansseissaakaan pyydetä mukaan sellasta tyyppiä, jota et itse pidä viehättävänä. Tavallaan se on siis musta vähän hassu argumentti. Samaa mieltä oon sen sijaan siitä, että livenä tavatessa on erittäin helppo tehdä johtopäätöksiä siitä tykkääkö toisesta vai ei. Sen sijaan Tinderin kanssa joutuu läpäisemään ensin "osaan ottaa kuvia"-filtterin, sen jälkeen "osaan kirjoittaa viestejä"-filtterin ja sen jälkeen tsägällä vielä sen "oon kiva tavatessa"-filtterin. En siis todellakaan sanois, että homma on välttämättä helpottunut : D

    Mut joo, jään mielenkiinnolla seuraamaan sun maisterintutkielman edistymistä. Tsemppiä tutkimukseen!

    VastaaPoista
  2. Noniin, näköjään heti seuraava postaus käsittelikin tätä pinnallisuutta. Samaa mieltä, haha! Terveisin edellinen kommentoija : D

    VastaaPoista
  3. Naisnäkökulma: Riippuu siitä, mitä nainen etsii Tinderistä. Jos toiveena on löytää turvallista flirttiseuraa, mutta tapaaminen pelottaa niin joo, on hieno asia, että näkee että mies on vaikka 100km päässä. Kuitenkin ihmiselle, joka oikeasti haluaa tavata toisen ihmisen esim. reaaliaikaisesti jopa saman päivän sisällä tai lähiaikoina, on paljon todennäköisempää, että keskustelee lähempänä olevien ihmisten kanssa. Tästä näkökulmasta pitäisi taas siis tarkastella aihetta: MItä ihmiset hakevat Tinderistä? Onko kyseessä ego-boost, keskustelukumppanin etsintä, flirtti, parisuhde, ystävyys, seksi vai mikä...

    Tähän sijainti-asiaan haluaisin ottaa sen verran kantaa, että naiset saattavat olla kiinnostuneita myös sen perusteella, että tietävät miehen olevan läsnä ainoastaan hetkellisesti. Esim. Jos suomessa vastaan tulee ulkomaalainen, voidaan joskus olettaa, että ihminen on vierailulla. Bed&Blowjobs matkailua hakevat laittavat yleensä profiiliinsakin, jos ovat esim. ainoastaan pari päivää alueella. Tämä karsii mukavasti pois sellaiset matchit, jotka eivät ole kiinnostuneet hetkellisestä tapaamisesta. Pelkästään etäisyyden perusteella tätä johtopäätöstä ei tietenkään pysty tekemään.

    VastaaPoista
  4. Hei ja kiitoksia kommenteista! Tuossa lavatanssivertauksessa taisin hakea ennen kaikkea sitä, että tansseissa etiketin mukaan ei ole soveliasta kieltäytyä tanssikutsusta, kun taas Tinderissä profiileja voi hylätä ilman suurempia tunnontuskia. Hyvä jos olet muuten samoilla linjoilla ja todella osuvia pointteja nuo "filtterit"! :)

    Kiitoksia myös naisnäkökulmasta sijaintiin ja sen vaikutuksiin liityen! Tässä vaiheessa omat kirjoitukset ovat aika paljon olettamista ja "mutuilua", kun virallista tutkimusta ei vielä pohjaksi ole. Tuo "mitä ihmiset hakevat Tinderistä?" on kyllä perimmäisiä kysymyksiä gradunikin kannalta...

    Niin ja kauppatieteiden maisteriksi opiskelen, mutta tietojärjestelmätiede on pääaineeni! :)

    VastaaPoista
  5. Todella triviaali kommentti, mutta jos muuttaa yksikön kilometreistä maileihin niin pääsee vielä kauemmas :D

    VastaaPoista
  6. Naisena, hieman pienemmässä junttikaupungissa asuvana, myönnän mututuntumasi oikeaksi. Sinne 100 km päähän on helppo ottaa pareiksi niitä 7,5 arvoisia (ja siitä ylöspäin) ja jutella ja miettiä sitten ajan kanssa että haluaako nähdä vai ei. Onko luonne ja kirjoitustaito vakuuttaneet sen verran että livetapaamista voi harkita.

    Mutta sitten oman kylän säteellä olevia rankataan tarkalla kädellä. Syitä tähän on muutamia joita kaikkia yhdistää pinnallisuus ja pikkukaupungin pienet piirit: Paikkakunnalla kauan asuneena suurinpiirtein tietää oman ikäiset. Jos matchaakin jonkun nevöseenin kanssa, epäilyttää että mikähän urpo se tämäkin on jos en kerta sitä entuudestaan tiedä. Yksi syy on todennäköinen vahinkotörmääminen jossain. Ei haluta tulla yllätetyksi vaikka kauppajonossa tyypin toimesta joka kuvissa oli se 7,5 mutta todellisuudessa 4-. Ja sitten jos kuitenkin virallisesta tapaamisesta sovitaan, on pakko koittaa keksiä joku sellainen missä ei törmää kaikkiin tuttuihin juuri tämän mahdollisen selfiekusetuksen vuoksi. Ja viimeiseksi: Pienillä paikkakunnilla kaikki on ollut kaikkien kanssa, piirit on pienet ja juorut muutenkin liikkuu valon nopeudella. Saatat tietämättäsi päätyä treffeille sen yläasteen hikinörtin kanssa. Nämä syyt takaraivossa lähikilsoista valitaan vaan ne kiiltävät ja katseenkestävät yksilöt, kenen kanssa todellakin voisi tavata piakkoin. Ne kenet rankkaat 9,5 kuvien perusteella. Jos todellisuus onkin karumpi kuin kuvat, nämä tyypit kuitenkin on vielä siinä 7,5 arvoisia ja kehtaa näyttäytyä niiden kanssa.

    Tulipas sekavaa tekstiä, mutta toivottavasti punainen lanka löytyy sieltä jostain välistä.

    VastaaPoista
  7. Ite taas annan vähän erilaisen naisnäkökulman, sillä mie hylkään ihan suorilta semmoset tyypit joiden profiilissa lukee että ne asuu ihan eri kaupungissa, vaikka sijaitsisivatkin just sillä hetkellä parin kilsan päässä. En mie jaksa kuluttaa aikaa jonkun 300 kilsan päässä asuvan jantterin kanssa jutteluun, kun tuskin se matchi ikinä konkretisoituu tapaamiseksi. Haluan kuitenkin tavata ensisijaisesti ihmisiä livenä, enkä jaaritella niille virtuaalisesti.

    Tosin nyt kun Tinder päivittyi, niin ei pääse enää lukemaan sen tyypin tekstiä ellei se ole ensin sun match, joten tää asuinpaikan perusteella karsiminen käy haastavammaksi. Kai oot btw huomannu ite ton muutoksen, joka tuli viime päivityksen yhteydessä?

    VastaaPoista
  8. Mielenkiintoisia näkökulmia taas, kiitoksia! Hmm, olen itse ymmärtänyt, että jos etäisyyden vaihtaa maileiksi, pysähtyy maksimietäisyys tällöin sataan mailiin.. Ja olen tosiaan huomannut muutokset, mitä Tinder Plus on (valitettavasti) aiheuttanut, mutta koko profiilin kuvineen ja teksteineen saa ainakin Android-puhelimella edelleen näkymään napauttamalla profiilikuvaa. :)

    VastaaPoista
  9. Jaa kato niin saakin, mielestäni kokeilin sitä niin alussa mut ei toiminut, ehkä painoin liian pitkään (heh heh) sit tai jotain. Kiitoksia vinkistä :)

    Mulle tuli ainakin toi tykkäysraja tosi äkkiä täyteen kun tylsyyksissäni perjantai-iltana pistin etäisyyden täysille ja aloin naksuttelemaan, vaikka oon siis tosi kranttu enkä jakele sydämiä ihan helpoin perustein. Ja tulihan niitä matcheja mut sekin komein on tällä hetkellä 283 kilsan päässä niin ei taida jaksaa maksaa vaivaa. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! :) Testailin pari päivää sitten itsekin, että kuinkakohan kauan tuohon rajaan saa "swaippailla." Pitkään siinä kyllä meni, mutta seuraavana päivänä raja tulikin vastaan jo paljon nopeammin. Jännää.

      Poista