Tinder

Tinder

sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Miten suhteet rakentuvat Tinderissä?



Pahoittelut parin viikon hiljaiselosta, mutta olen tuona aikana saanut jopa kirjoitettua varsinaista gradua – peräti kuusi sivua! Tekstiä on syntynyt sinne sun tänne. Pari kappaletta johdantoa, pari sosiaalisesta mediasta, hitusen Tinderin toimintalogiikasta ja jonkin verran epämääräistä teoriahömppää sijaintiperustaisista mobiilideittailusovelluksista. Muuten aika onkin kulunut lähteitä etsien ja työn rakennetta miettien.

Ongelmia on tuottanut ehkä eniten sosiaalisten suhteiden rakentumista käsittelevä teoriaosuus, joten tässä tekstissä koitan – omia aivosolujani samalla nyrjäytellen – hahmottaa vaiheittain, millainen suhteen muodostumisprosessi Tinderissä kutakuinkin mahtaisi olla. Viisivaiheinen prosessi on pintaraapaisu aiheeseen, jolle valmiissa tutkimuksessa tullee uhrattua yli kymmenen sivua.

1. It’s a Match!

Kun yksittäinen henkilö pelailee Tinderiään, ei suurimman osan kohdalla ehdi syntyä minkäänlaista suhdetta, koska ensimmäinen askel prosessissa on Tinder-pariksi tuleminen. Matchiksi tuleminen antaa jonkinlaista osviittaa mahdollisen suhteen synnyttämisestä, sillä molemmat osapuolet ovat osoittaneet kiinnostusta toisiaan kohtaan. Tässä Tinder eroaa todellisesta maailmasta, jossa kiinnostuksen merkkejä on hankalampi havaita. Jokaisen Tinder-parin kohdalla pelkkä matchaaminen ei välttämättä ole alku minkään suuremman, mutta se luo joka tapauksessa pohjan suhteen kehittämiselle.

2. Keskustelun avaaminen

Tinder-pariksi tuleminen avaa mahdollisuuden keskinäiselle keskustelulle. Riippuu käyttäjästä, mitä Tinderillä ylipäätään hakee, joten keskustelun avaamiseen on tuhat ja yksi eri lähestymistapaa. Usein osapuolista kiinnostuneempi toimii jäänsärkijänä. Onnistunut keskustelunavaus toimii ponnahduslautana prosessin jatkamiseen, mutta epäonnistuminen tuhoaa herkästi orastavan suhteen synnyn.

3. Itsestä kertominen/avautuminen

Kun alun muodollisuudet on onnistuneesti selvitetty, siirrytään yleensä kaksipuoliseen haastatteluun, jossa selviävät mm. kotikaupunki, työ- ja/tai opiskelupaikka, kiinnostuksen kohteet ja harrastukset jne. Mitä syvällisemmin itsestään toiselle henkilölle avaudutaan, sitä syvemmäksi suhde muodostuu ja luottamus lisääntyy. Tinderissä keskustelut jäänevät usein pinnallisiksi, eikä kuulumisten vaihtamisesta päästä juuri pidemmälle.

4. Siirtyminen toiseen viestintäpalveluun

Jossain vaiheessa keskustelua tulee vastaan hetki, kun Tinderistä haluaisi – mahdollisesti jumittavan viestisysteemin/kankeuden takia – siirtyä johonkin soljuvampaan viestintämediaan. Useimmiten tämä sovellus on WhatsApp. WhatsApp vaatii Tinder-parin väliseltä suhteelta tietyn luottamuksen, sillä sovelluksen käyttö vaatii henkilökohtaisen puhelinnumeron. Numeron lisäksi sovellus kertoo tarkemmin käyttäjän läsnäolon sekä mahdollistaa valokuvien ja videoiden lähettämisen suoraan yksittäiselle henkilölle.


5. Tinder-treffit

Ratkaiseva kynnyskysymys suhteen muodostusprosessissa on kohtaamisen sopiminen livemaailmaan. Treffeille suuntaaminen ei välttämättä vaadi WhatsApp-välikättä, vaan tapaaminen voidaan sopia jo itse Tinderissä. Kun tärskyt on lyöty lukkoon, loppuu teknologian tuoma apu sosiaalisen suhteen syntymisessä, ja jatko jää fyysisen itsensä esittämisen ja henkilökemioiden varaan.

Sellaista tältä erää. Pääsiäiseen on vielä kuukausi, mutta Tinder oli vallannut jo Pihtiputaan K-marketin:

Tinderpupu

2 kommenttia:

  1. Ohjaajan kommentti - Hyvä... mitäpä jos piirtelisit UML-kaavion aiheesta? Ja toki Tinderin käyttö voi jatkua myös treffien jälkeen kun voi stalkata toisen etäisyyttä itseen nähden tai jutella/jakaa momentseja, jos ei halua keskustella missään henkilökohtaisemmassa mediassa kuten What's upissa tai facebookissa tai sähköpostin välityksellä. Mieti, että käsittelisitkö kappaleen verran myös, että miten muut sovellukset kuten Instagram tai Snapchat tukevat Tinder-parinmuodostusta..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia taas! Tuo UML-kaavio olisi ainakin TJT-yhteensopiva ja saattaisi havainnollistaa koko prosessia.. Laitetaan harkintaan. Ja tosiaan muille sovelluksille voisi omistaa oman kappaleensa, koska aika olennaisesti usein liittyvät aiheeseen.

      Poista