Tinder

Tinder

perjantai 23. tammikuuta 2015

Carpe Diem - Tartu Hetkeen



Graduni tärkeimpänä tieteellisenä teoriapohjana tulee toimimaan ns. sosiaalisen median hunajakenno, joka palastelee jokaisen sosiaalisen median – Facebookin, Twitterin, LinkedInin, Youtuben jne. – seitsemään pienempään osakokonaisuuteen. Näistä olen tähän mennessä käsitellyt ainakin jollain tasolla identiteettiä (itsensä esittäminen) ja suhteita (kaikki höpinä parinmuodostuksesta sun muusta). Tässä kirjoituksessa luon silmäyksen kolmanteen sosiaalisen median rakennuspalikkaan – jakamiseen (sharing).

Tinderissä sisällön jakamisen rooli ei ole läheskään niin merkittävä kuin esimerkiksi Youtubessa tai blogeissa. Oikeastaan ainoa keino on Tinder-hetkien jakaminen ja vastaanottaminen. Lisänä ehkä vielä myös se, että Tinder-parin syntymisestä ilmoittavassa ikkunassa on jakamisnappula, jolla tiedon uudesta matchista voi välittää saman tien kavereille. Tästä huolimatta perehdyn ainoastaan hetkiin.

Tinder-hetket ovat oikeastaan pienimuotoinen Instagram itse sovelluksen sisällä. Käyttäjän napsaisema, mahdollisesti tekstillä ja hymiöillä höystetty kuva näkyy seuraavan 24 tunnin ajan pelkästään omille Tinder-pareille. Tämä yleisö voi halutessaan tykätä kuvasta tai pyyhkäistä sen mielenkiinnottomana vasemmalle. 


Kuten Instagramissa, myös Tinder-hetkien maailmassa löytyy spämmääjiä, jotka postaavat useita hetkiä päivässä suhteellisen turhanpäiväisistä tilanteista. Huikeat kolme koehaastattelua (kaksi naista, yksi mies) tutkimustani varten tehneenä uskallan todeta, että jatkuva hetkien lisääminen voi johtaa Tinder-parin poistamiseen. Ainakin tähän mennessä 100% haastateltavista on todennut näin.

Samaisten haastatteluiden perusteella yleisimpiä hetkiä ovat salipostaukset, ”pumppi päällä”-machoilut sekä peiliselfiet silloin, kun ollaan radalla. Etenkin naiset ovat törmänneet myös asiattomuuksiin, mutta kyllä miestenkin puhelimet saattavat täyttyä harmaan alueen herutuskuvista. Monet käyttäjät tuntuvat menevän suhteellisen pitkälle tykkäysten kalastelussaan.

Tinder-hetkilläkin on hetkensä. Monet postaukset ovat tyylikkäitä, osuvia ja herättävät vastakkaisen käyttäjän huomion. Hetket toimivat tällöin mm. erinomaisena keskustelunavauksena. Otsikon mukaisesti tartu siis hetkeen, jos aikaisemmat jutustelusi ovat hiljentyneet. 


P.S. Koska henkilökohtaisesti olen tähän asti käyttänyt Hetket-ominaisuutta käytännössä uudesta blogikirjoituksesta informointiin, tunnen itsekin olevani jonkin sortin hetki-spämmääjä. Tämän vuoksi blogini oikeaan reunaan on ilmestynyt Facebook-sivulle vinkkaava Platon. Tälle sivulle tulen jatkossa aina päivittämään linkin uusimpaan kirjoitukseen. Käykäähän tykkäämässä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti